HÁZI VÍZKŐOLDÓ KÉSZÍTÉSE

 

HÁZI VÍZKŐOLDÓ KÉSZÍTÉSE

Márkásabbnál márkásabb vízkőoldók, káprázatos csomagolás. Csak itt ... ! Csak most ...! Porhintés. Akciók tömkelege. Önnek is ebből lett elege?

Manapság fontos tudatosan szem előtt tartani azt, hogy az ember amikor egy terméket - pl. vízkőoldót - a kosarába tesz valójában nem tisztítószert vásárol, hanem annak a reményét, hogy a vízkő eltűnik majd a csempéjéről, a fürdőkádjáról, a csaptelepéről.

Takarítást követően aztán otthon szembesül azzal, hogy a borsos árú megtestesült remény hozta-e a várt eredményt, vagy további agyonreklámozott reményre lesz szüksége.

Vésztartalékként megoldhatja reményhiányát az alábbi házi vízkőoldó is. (Bár nálam a bolti a vésztartalék.)

Aki nem szeret sokszor szuszmákolni a tisztítószer főzőcskézéssel, érdemes egy nagyobb (pl. 5 literes) műanyag kannába való mennyiséget elkészíteni, ami egy átlagos háztartást alapul véve több hónapra elég.

.

HÁZI VÍZKŐOLDÓ

4,5 liter

.

4 liter víz

0,5 liter ecet (20%-os)

- 10 dkg citromsav (hipermarketekben, drogériákban kapható)

Tegye fel a vizet forrni. Ha felforrt, vegye le a tűzről. Öntse a vízbe a citromsavat és kevergesse addig, amíg a forró vízben fel nem olvad. Aztán várjon addig, amíg a folyadék valamelyest hűl és nem gőzölög, hogy az ecetet is hozzá lehessen önteni (a forró ecetes gőz ütős az érzékeny orrúaknak).

Használat előtt nem feltűnő helyen próbálni kell a különböző felületeken, főleg a csaptelepeknél, hogy nem károsítja-e a tisztítani kívánt felületet.

(Nálam eddig bevált, semmit nem károsított, csak a szennyeződést és a vízkövet.)

A fenti anyaghányad egy közepesen erős hatású vízkőoldó. Természetesen az arányokon lehet változtatni - a tisztítandó felület anyagára, illetve a szennyezettség fokára tekintettel - igény szerint, illetve az ecetet el is lehet hagyni. A citromsav ecet nélkül önmagában is jól oldja a vízkövet, csak kicsit lassabban.

vissza