ÁRTALMAS FORMALDEHID

 

A szénmonoxidról sokan tudják, hogy ártalmas, mérgező gáz, s megfelelő készüléket is kifejlesztettek arra, hogy jelezze, ha a legtérben szénmonoxid található. A formaldehid

vagy más néven 'metanal' szinte mindenhol előfordul és hasonlóan káros az egészségre, ennek ellenére a legtöbben nem tudunk róla szinte semmit.

A formaldehid egy szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag.

Formaldehid mindenhol van a környezetben, élőlények anyagcseretermékeként is létrejöhet, de formaldehid keletkezik a dohányfüsttel, illetve a gépjárművek motorjainak égéstermékei is tartalmazzák. A szabad levegőn nem okoz különösebb gondot, a vízben és a levegőn gyorsan lebomlik. A zárt helyiségben már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Elsősorban belső helyiségekben lehet jelentős a mennyisége, nemcsak új bútor vásárlása, hanem FELÚJÍTÁS, HÁZÉPÍTÉS UTÁN is.

Miért?

A bútorok, padlók, ablak- és ajtókeretek ragasztásához gyakran használnak műgyanta alapú ragasztóanyagokat, amely formaldehidet tartalmaz, különösen a farostlemez és a forgácslemezből készült bútorok vásárlásakor kell óvatosnak lenni. A felújítást követően gyakran kerül ilyen új bútor a helyiségbe, amelyből még egy darabig áradhat a mérgező formaldehid gáz. A padló, a mennyezet és a falak szigetelőanyagai (habok) is tartalmazhanak formaldehidet. Sok festékben, ragasztóban és egyéb - a felújítás során használt - vegyi anyagban szintén megtalálható ez az összetevő.


Érdemes tudni, hogy a formaldehid nemcsak lenyelve és bőrrel érintkezve mérgező, hanem belélegezve is.

Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben rákkeltőnek minősítette.

Ahol formaldehid-gyanús a levegő, ott alaposan és lehetőség szerint hosszú ideig szellőztetni kell. Ha az új bútorból árad, ki kell tenni azt több hétre a szabadba, vagy egy elkülönített szobában tárolni.

Egészség- és környezettudatos vásárlással csökkenthető a formaldehid okozta kockázat is. A termékek biztonsági adatlapját érdemes vásárlás előtt megnézni.

Ma már léteznek olyan bio festékek, lakkok, ragasztók (stb.) amelyek nem tartalmaznak műgyantát, legtöbbször növényi gyantával, vagy egyéb ártalmatlan természetes összetevővel vannak gazdagítva. Ezek a kereskedelmi forgalomban kapható bio alapanyagok, késztermékek jó minőségűek.

Olyan bútorokat is lehet kapni, amelyekben nincs formaldehidet tartalmazó anyag.

Érdemes elgondolkodni a BIO FELÚJÍTÁS jelentőségén.

(Hivatkozott oldal: http://kockazatos.hu/anyag/formaldehid)

vissza